Van stuiterbal tot bibberbenen en weer terug

Meten is weten en weten is eten…. te laag en te hoog, Thomas stuitert nog alle kanten op met zijn bloedsuikers maar de kinderarts is eigenlijk best heel tevreden. Wij weten dat niet want wij hebben geen referentiekader maar hij reageert goed op de correcties van dan weer insuline erbij spuiten en dan weer bij eten met tussendoortjes.

Iedere gang naar de supermarkt is een mini spoedcursus “Khoolidraten en suikers”, wat is het beste tussendoortje en wat juist niet en wat doen we met de eetmomenten buiten de vaste eetmomenten om? Het beste is Ontbijt, om 10 uur tussendoortje, Lunch, om 3 uur tussendoortje, Avondeten, om 8 uur tussendoortje maar in de praktijk is dat bijna niet haalbaar, ook omdat hij natuurlijk al die tijd te weinig gegeten heeft en de schade nu aan het inhalen is.

We komen er ook  gaandeweg een beetje achter welke voeding eigenlijk erg ongeschikt is, zoals appels, daar gaat hij van pieken, en van rijst gaat hij juist heel laag zitten. Leerzame lessen en zorgt toch ook weer voor onrustig gevoel als hij dan weer vlak na het avondeten met rijst eerst mega druk is en ineens zie je hem inzakken. Als hij dan prikt blijkt dat hij gedaald is van 12,5 naar 3,9 en dat is erg fors. Althans dat denken wij dat dit fors is. We weten helemaal niets van het gedrocht suikerziekte. Dus een dextro, twee koekjes en een cracker met kaas erin en dan zie je hem vlug weer opleven tot het niveau stuiterbal. Nu zit hij dus in bad en dan gaan we hem om 8 uur weer laten prikken in de hoop dat de waardes dan veel hoger liggen. En dan krijgt hij dus nog een tussendoortje, wat hij krijgt hangt af van de glucose waarde. Het is dan de bedoeling dat hij verder heel de avond teert op de langdurig werkende insuline spuit die we hem bij het avondeten gegeten hebben. Hij heeft namelijk twee soorten insuline: de kortwerkende die we vlak voor iedere maaltijd spuiten en dan moet hij ook meteen eten en de langwerkende die we alleen voor de avondmaaltijd erbij spuiten, dus naast de kortwerkende insuline. Daarna zijn dan weer de extra controles om 8 uur, 11 uur en om 3 uur s nachts. Zit hij dan te laag dan moet hij echt wat eten. Erg ingewikkeld, we snappen het zelf soms ook nauwelijks en ik moet erg uitkijken om me niet te vergissen. Daarom ook het riedeltje waar ik deze blog mee begon: meten is eten en weten is eten …..

Met eten kan je ook geen willekeurig stuk fruit pakken want in banaan zitten bij voorbeeld snelwerkende khoolidraten dus dat is kortdurend waarna zijn suiker dus ineens weer snel kan dalen.

Het meest opvallende aan het jojo-en van de glucosewaarde bij Thomas is de wisseling in stemmingen. Hij is eigenlijk heel de dag super vrolijk en druk tot het moment dat zijn waarde te snel daalt of laag is. Wij vergelijken dat zelf dan maar met het gevoel dat je krijgt als je zelf te weinig eet, dan word je trillerig. Alleen bij hem is het dan nog vele malen erger, je ziet hem ook echt bleek worden en hij gaat om eten vragen, zegt ook dat hij zwabberbenen krijgt en dat is dan ook echt zo…