Informatiebrief voor school

Deze brief hebben de ouders van Thomas zijn klasgenootjes in de eerste week dat hij weer op school was gekregen:

INFORMATIEBRIEF VOOR OUDERS VAN KLASGENOOTJES EN VRIENDJES

Beste ouders van groep 5,

Onze zoon Thomas zit bij uw kind in groep 5 en heeft maandag 13 januari in het ziekenhuis te horen gekregen dat hij diabetes type 1 heeft. Hij heeft drie dagen in het ziekenhuis gelegen om zijn veel te hoge bloedsuikerwaarde naar beneden te krijgen.

Wij willen graag in deze brief in het kort uit te leggen wat dit inhoudt, zodat er geen onduidelijkheden hierover kunnen zijn.

De volgende twee punten zijn erg van belang:

–          Als uw kind jarig is en op school trakteert, mag Thomas dezelfde traktatie hebben als de andere kinderen. Het zou wel fijn zijn als u ons daags tevoren even wilt informeren(kan ook via de leerkracht) zodat wij de traktatie in de voeding kunnen inpassen.

–          Thomas kan ook prima bij vriendjes gaan spelen. We kunnen dan even overleggen hoe we dat het beste kunnen aanpakken met het eten en drinken.

Hieronder in het kort nog een uitleg wat diabetes is en wat de behandeling daarvoor is.

Wat is diabetes?

Diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) bestaat in meerdere vormen. Kinderen hebben meestal type 1 diabetes.  Dit kan alleen door het toedienen van insuline worden behandeld. De vorm die Thomas heeft komt niet door bv. te veel suikers eten maar is een zogenaamde auto-immuun ziekte. Bij diabetes type 1 wordt er geen insuline meer gemaakt. Zonder insuline blijft de glucose in het bloed, wat er toe leidt dat de cellen zonder brandstof komen. Er ontstaat een hoge bloedglucose (bloedsuikerspiegel) en deze glucose wordt via de urine uitgescheiden.

De behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van meerdere insuline-injecties per dag en het onder controle houden van zijn bloedsuikerspiegel door middel van nieuwe voedingspatronen en de insuline (dit zal zijn hele verdere leven het geval zijn want diabetes 1 gaat niet over).

Thomas gaat al heel goed om met zijn zoals hij het zelf noemt “nieuwe leven” en hij zal het ongetwijfeld niet altijd even makkelijk krijgen maar we hopen dat hij weer zo normaal mogelijk zijn weg zal vinden zowel op school als thuis. Wij hebben al ondervonden dat zijn klasgenootjes en ouders erg met hem begaan zijn en dat geeft hem en ons ook veel steun. Dank daarvoor!

Mocht u nog vragen hebben aarzel dan niet ze te stellen. Wij zorgen graag voor duidelijkheid waar we dat kunnen. Als u nog meer informatie wilt, dan bent u op maandag 27 januari om 15.15 uur in groep 5 van harte welkom. Dan kunnen we nog het één en ander uitleggen.

Met vriendelijke groeten,

 

Maarten en Yvonne