Honeymoon

Tijd niet geschreven, maar natuurlijk speelt er heel veel.  We hebben het erg druk gehad met de voedingsdagboeken en zo en zo vliegen de dagen voorbij van meetmoment tot meetmoment. Zoals ik het op facebook plaatste afgelopen zaterdag:

Een doorsnee zaterdag met diabetes…. Voor Thomas begint de dag vakantie weekend of schooldag steevast om half 8 met bloedwaarde prikken, vervolgens mag er dan max een half uur tussen meting en insuline spuit=meteen ontbijt zitten. Daarna beginnen de eerste keuzes van de dag, afhankelijk van hoge of lage waarde: wat mag hij eten en hoeveel? Om 10 uur weer vast meetmoment tenzij hij daarvoor trillerig is, dan eerder meten, het tussendoortje moeten we dan zien te rekken tot 10 uur en dan bij voorkeur iets gezonds dus niet meer gedachteloos naar koek snoep of worstenbroodje grijpen, dan weer op tijd naar huis want maaltijden met regelmaat: 12 uur is meten spuiten van insuline en meteen lunch, gaat ie daarna buitenspelen dan is de vraag hoe lang redt hij dat daarop en aan welke verleidingen staat hij bloot als zijn vriendjes iets te snoepen nemen, of als we verjaardag hebben, in de bioscoop waar ik snel bifiworstje in zijn handen druk (want dat zakje m&m mag niet meer) Hij komt nu keurig naar mij toe omdat ik dat verantwoorde snoepje voor hem heb, dan om 3 uur weer meten, vaak is hij dan weer echt toe aan zijn tussendoortje en vervolgens om 5 uur weer meten spuiten eten, na de maaltijd vaak ban hyper (hoog) dan is ie megadruk naar laag of te laag (hypo) dan grijpen we maar snel naar dextrose en proberen niet ongerust te zijn, half 8 moeten we weer andere insuline spuiten die lang werkt voor de nacht, om 8 uur weer meten en hopen dat hij wat hoger zit zodat we niet bang hoeven te zijn voor hypo,s en om 11 uur zit dan de dag met een laatste meting die wij doen terwijl hij slaapt, er weer op..# tja zo tellen en meten we de dagen door, het is een dagtaak want al die waardes en eetmomenten inclusief koohlidratenberekeningen moeten ook nog in tabellen doorgegeven worden aan t ziekenhuis…en dan moeten we ook nog ergens tijd vinden voor onze emoties, onze dagelijkse “verplichtingen” als werk en huishouden en school maar ook de leuke dingen mogen we niet vergeten en dat er ook goede kanten zijn en lichtpuntjes en dat we er met zijn drietjes echt wel wat van proberen te maken al doet t soms nog zo,’n pijn om Thomas zo megadruk te zien en dan te weten dat dit weer alles met zijn waardes te maken heeft…

En dit is dan nog maar in zijn honeymoon periode die nu zelfs door de dietiste bevestigd is met de mededeling “geniet er maar van!” en dat is nu juist zo dubbel. Want zelfs in de honeymoon is het nog steeds prikken, meten en in de gaten houden, geen vrije dag tussendoor, nu Thomas verkouden is zijn zijn waardes juist weer hoger. En dan zometeen gaan we weer helemaal opnieuw de achtbaan in terwijl de omgeving al helemaal in slaap gesust is, het valt toch wel mee met Thomas en zijn suiker?