Dtp en BMR prikken

Sinds een week heb ik de oproepen voor DTP en BMR vaccinatie voor Thomas klaar liggen. Dat die er aan kwamen omdat hij in de zomer 9 wordt wisten we al tijden natuurlijk maar nu komt daar ineens een extra spanningsveld bij want wat doet Diabetes met DTP en BMR vaccinatie? Hierover zijn de meningen duidelijk verdeeld.

Op het forum werden er ook al vragen over gesteld, onze diabetesverpleegkundige zei dat we hooguit wat hogere waardes konden verwachten maar op internet (ja ik weet dat gevaarlijke internet maar toch ook serieuze websites) stonden ook weer andere verhalen en onder andere dat je in Belgie contra-indicatie zou hebben?

Op Wikipedia stond daar het volgende over:

uitzonderingen DTP en BMR prikken:

Bij kinderen die veel te vroeg (prematuur) geboren werden, en bij kinderen die zeer ernstig ziek zijn of een stoornis van het afweersysteem hebben, is het soms verstandiger om niet of later te vaccineren. Aangezien deze kinderen altijd door één of meerdere artsen behandeld worden, kunnen ouders deze artsen advies vragen over eventuele wijzigingen in het vaccinatieschema.

 Ik had dit voorgelegd aan onze diabetesverpleegkundige hoe dat nu zat met stoornis van het afweersysteem en zij gaf als antwoord

Bij diabetes type 1 heeft het lichaam  “per ongeluk”  de cellen die insuline aanmaken vernietigd. Dit is niet de stoornis in het afweersysteem wat wikipedia bedoeld. Er is zo ver ik weet niets mis met Thomas afweersysteem. Voor vaccinaties die Thomas gaat krijgen geld inderdaad dat het kan resulteren in hogere bloedsuikers.

Ik had in eerste instantie gevraagd aan een arts van Jeugdgezondheidszorg die belast zijn met de vaccinatie in de sporthal hoe het zat maar zij kwam niet verder dan hooguit een stijve arm of een rode prikplek. Koorts is meer iets voor als baby’s gevaccineerd worden. Maar als Thomas die dag niet lekker is of het is te belastend dan mag hij de prikken ook een andere keer halen want het komt niet zo nauw op tijdstip aan (de een wordt eerder 9 dan de ander dus er zitten altijd verschillen in leeftijd in met de oproep).

Helemaal fijn vind ik het nog steeds niet maar ik heb nu wel het gevoel dat ik er alles aan gedaan heb om te achterhalen wat die prikken met hem kunnen doen. Ik las ook ergens de tip om vooraf een paracetamol te geven om eventuele koorts voor te zijn. Ik weet nog niet of we dat doen maar we gaan maar gewoon in die rij staan bij de sporthal op de dag van oproep (19 maart). En dan zien we wel weer wat er gaat gebeuren, zo gaat het meestal.