C-peptide

C-peptide is een stofje wat aangeeft of en hoeveel insuline de alvleesklier nog aanmaakt. Hier was Thomas op geprikt maar de uitslag was tijdens ons bezoek aan de poli nog niet bekend. Vandaar dat we een belafspraak hadden met de kinderarts afgelopen week. Wat bleek? De kinderarts zei dat het een verrassende uitslag was: daar waar een gezond mens (dus zonder diabetes) c-peptide waarde 0,26 heeft, was de uitslag voor Thomas 0,22 en dat is dus best heel hoog. Het betekent dat hij zelf nog veel insuline aanmaakt hetgeen natuurlijk wel te zien was aan de weinige insuline die we hoeven bij te spuiten. De honeymoon dus. Maar de kinderarts had het nog niet eerder meegemaakt en wilde het gaan overleggen met collega’s. Het kon zelfs zijn dat we tijdelijk de Levemir *lange insuline s nachts even niet hoeven bij te spuiten maar daar gaan we nog maar even niet van uit.

Aangezien de kinderarts dit weekend vrij is, zal hij ons dinsdag tussen de middag hierover terugbellen. Wat we er van moeten denken weten we niet. We zijn geneigd te denken dat het gewoon een vette bevestiging van de honeymoon is maar wie weet is er ook wel een tussenvorm diabetes mogelijk? We hopen natuurlijk dat we hierdoor even een soort van vakantie van de diabetes krijgen. Even niet hoeven spuiten zou natuurlijk heerlijk zijn maar tegelijk moeten we ook denken aan de schommelingen en de hoge waardes die er tussen zitten. Het is niet over de hele linie dat hij lage waardes heeft. Enfin, wachten duurt dan wel vervelend lang hoor… Wordt vervolgd.