Medtronic Minimed 640G

Inmiddels zijn we anderhalve week verder sinds de dag dat Thomas officieel op de pomp over ging. Vanaf het begin had ik het gevoel dat het ondanks het uitpuzzelen van hoe zijn waardes nu reageren op de insuline etc. en alle nachtmetingen die daarbij horen allemaal veel makkelijker is. Veel flexibeler en zijn waardes zijn ook veel mooier. Alleen in de nacht en in de avond nog vaak hypers en hypo’s maar geweldig zo snel als je dat met de pomp kunt corrigeren.

Je verlegt dan heel snel je grenzen, tegenwoordig vinden we 12 hoog terwijl we dat met de pen vroeger veel makkelijker accepteerden (ook wel moesten want je kon niet erg makkelijk tussentijds corrigeren).

Op de pomp overgaan is leren en ervaren, vaak ook met vallen en opstaan. Af en toe op je snuffert gaan en precies de “fouten” maken waarvoor je diabetesverpleegkundige je gewaarschuwd had 😉

Zoals:

  • het stopzetten van de pomp maar dan moet je hem ook weer activeren.
  • Het berekenen van koolhydraten in porties van 100 terwijl op de verpakking dan een portie ineens 25 gr. is;
  • vergeten te bolussen;
  • de eerste keer voor mij dat ik het reservoir wilde vervangen en in plaats van losdraaien lostrekken probeerde en vervolgens ging alle insuline over mijn handen .

Tja zijn zo van die dingen die gebeuren je een keer maar daarna niet weer dus het is wel ergens goed voor denk ik.

We hebben iedere dag telefonisch contact met de diabetesverpleegkundige. Ze kan alles wat er met Thomas en de pomp gebeurd via een uitleesprogramma (Carelink) zien op haar PC en samen met ons de eventuele veranderingen in ratio of basale instellingen bespreken.

Thomas is super zelfstandig met de pomp. Tussendoor een traktatie op school is niet langer een uitdaging: je bolust ervoor nadat je gekeken hebt hoeveel koolhydraten er in de traktatie zitten en nee daar hoef je dan ook niet voor met je moeder te whatsappen 🙂

Vandaag heeft hij sinterklaasviering en pannenkoekenlunch op school. Dubbele uitdaging maar hij doet het allemaal zelf. Zo’n geruststelling dat het zo ook kan. Ook voor zometeen op de middelbare school.

En wat ik zeker ook een voordeel vind van op de pomp zijn is dat hij nu maar eens in de twee of drie dagen zijn slangetje/ infuussetje hoeft te vervangen in plaats van zo en zo 4 keer per dag te moeten spuiten en wat daar dan nog bij kwam aan tussendoortjes waar ook altijd weer een strakke limit op zat.

Niet meer iedere avond die Levemir spuit (langwerkende insuline) om precies 8 uur hoeven zetten. Kortom we zijn erg blij met de pomp!