De feestmaand december

Bijna twee jaar diabetes en voor het eerst dat we een redelijk stress vrije sinterklaas hebben gevierd. Onderweg naar de visite toe wel een dubbele hypo maar voor het eerst dat hij lekker van zijn chocoladeletter kon smullen, in plaats van een worstenbroodje, nog een half broodje erbij mocht en dat onze pomp het allemaal keurig uitrekende. Heel de dag mooie waardes.

Pas s avonds en de dag erna hoge waardes maar dat kwam ook door Mac Donalds en ander gek eten, kan natuurlijk niet helemaal uitblijven. Al met al een heerlijke Sinterklaas.

En nu staan we weer voor de kerstdagen. En de kerstviering op school met lopend buffet van zelfgemaakte hapjes. Ineens is dat niet meer zo onoverkomelijk. Er is een intekenlijst van wat iedereen mee neemt en vervolgens kan de pomp ingesteld worden op “langer eten” (insuline over een langere periode spreiden) of te wel een dual of square bolus in diabetes termen.

Komen we eindelijk weer eens een beetje toe aan min of meer ontspannen kerst vieren al zullen de waardes nog genoeg heen en weer slingeren. We hebben eenvoudigweg gewoon meer mogelijkheden om er mee om te gaan en kunnen het veel sneller corrigeren dan met de pen. En dat is een gerust stellende gedachte.