Schoolkamp

Dit jaar is het zover in juni: het schoolkamp. Al sinds zijn diagnose kijk ik daar als moeder met angst en beven tegenop. Want hoe gaan we de diabetes zorg regelen op een school die niet helemaal onwelwillend is maar doodsbenauwd voor “aansprakelijkheid” en medische handelingen die dus niet mogen worden verricht.

Tot nu toe vormt dit voor ons geen probleem. Wij trekken de diabeteszorg toch het liefst naar ons zelf toe, maar ik wist al vanaf het begin dat ik niet mee wilde op schoolkamp. Niet vanwege persoonlijke redenen maar vanwege Thomas. Welke jongen van bijna 11 wil er tenslotte op schoolkamp met zijn moeder erbij ? 😉

We schoven het een beetje voor ons uit en ook school deed dit maar toen ik in januari hoorde dat ze op kamp gaan naar Bergeijk (wat hier ongeveer anderhalf uur rijden vandaan ligt) moesten we toch echt gaan nadenken over een oplossing:

Een meisje in groep 8 heeft ook diabetes en haar vader gaat mee. Zou die vader de nachtcontroles kunnen doen?

Antwoord: nee, haar situatie is weer heel anders en bovendien zit zij op pentherapie. Waar wij zelf nog iedere nacht lopen te dubben over of en welke correctie we met de pomp moeten geven kunnen we die vader niet met die verantwoordelijkheid opzadelen, al zou hij het misschien best doen. 

mee op kamp was geen optie

dan alleen op diabeteskamp? Nee we willen hem zijn schoolkamp niet ontzeggen.

Uiteindelijk zijn we gaan kijken of wij dan naar de berg konden komen, met andere woorden, konden wij de zorgtaken gedeeltelijk op ons nemen?

We hebben een stacaravan geboekt op 8 km afstand van het kamp en halen Thomas dan voor de nachten op om bij ons in de stacaravan te slapen zodat wij de metingen kunnen doen en de correcties. Bovendien zijn we in de buurt voor als er iets is, maar we hebben hem wel op het hart gedrukt dat hij het op kamp echt zelf moet gaan doen. Wellicht kan de vader van het meisje met diabetes een klein beetje meekijken en hij heeft natuurlijk als enige zijn mobiele telefoon. Zijn reddingslijn noemen we het dan maar.

School is heel blij met onze oplossing en in juni gaan we nog even om de tafel zitten om het kamp programma met ze te bespreken.