Workshop Carelink

img_4230

De informatie die opgeslagen wordt in Thomas zijn insuline pomp (de Medtronic 640G) moet natuurlijk op een of andere manier naar het ziekenhuis gestuurd worden ter beoordeling. Hiervoor is het programma Carelink ontwikkeld, de gegevens als bloedglucose waardes, wanneer infuus verwisseld, aantal bolussen, hypo’s en hypo’s, kortom alles wat maar met diabetes management te maken heeft staat hierin weergegeven in tabellen. Die tabellen zien er ingewikkeld uit en ik deed er nooit zoveel mee terwijl er wel een hoop informatie uit te halen valt.

Daarom dus wilde ik wel meer weten en afgelopen woensdag werd er een workshop in ons ziekenhuis gegeven om gebruikers van Carelink wegwijs te maken. Een dame van Medtronic kwam er uitleg en powerpoint presentatie over geven. Ook waren er dietistes en onze eigen kinderdiabetes verpleegkundige als ook de diabetes verpleegkundige voor volwassenen bij.

De deelnemers aan de workshop waren diabetes type 1 patienten, maar ook type 2 en er was nog een vader met zoon (diabetes type 1) en ikzelf bij. Natuurlijk gebruikte iedereen wel een insulinepompje. Thomas hoefde niet mee. Hij is er nog net te jong voor maar komende jaren gaat ook dit gedeelte naar hem toe schuiven. Thomas zal ook hierin steeds meer zelfstandigheid moeten krijgen en onze taak als ouders zal voor zover dat soepel kan verlopen overgaan aan onze dan puber. Geen ideale situatie natuurlijk want neem een doorsnee puber … juist… dat zal vallen en opstaan worden. Toch heb ik er alle vertrouwen in als ik zie hoe serieus Thomas met zijn diabetes omgaat en ook zelf beseft dat hij voor een deel in de hand heeft of hij hypo’s of hypers heeft door “goed zijn best te doen” (dus bloedglucose meten, niet vergeten te bolussen/ insuline te nemen enz. enz.)

Voor nu dus zat mams in de schoolbankjes 😉 en het was heel nuttig vond ik. Door zelf patronen te herkennen en situaties al uit te kunnen leggen vanuit Carelink geeft dat meerwaarde voor de diabetesverpleegkundige want zij kan natuurlijk niet raden waarom een waarde ineens zo hoog kan zijn terwijl ik dan weet dat Thomas bij voorbeeld vergeten heeft te bolussen of een spannende toets had. De tabellen voor de patient zien er nu nog wat minder overzichtelijk uit dan de overzichten welke het ziekenhuis ziet maar in de toekomst is het de bedoeling dat dit wat meer naar elkaar toe kruipt. Insteek hiervoor is dat Medtronic de patient niet medisch mag adviseren maar dat wel kan meegeven aan het diabetesteam.