Wat is diabetes 1?

Wat is het?
Bij mensen met diabetes type 1 werkt de alvleesklier niet goed; die maakt geen insuline meer aan.

Hoe vaak komt het voor?
In totaal zijn er ongeveer 75.000 mensen met diabetes type 1. Er zijn naar schatting 8.000 kinderen die deze ziekte hebben. 1 per basisschool (gemiddeld)

Bij wie komt het voor?
Diabetes type 1 komt op alle leeftijden voor. De meeste mensen krijgen het al op jonge leeftijd. Melden jonge mensen (jonger dan 30 jaar) klachten als veel plassen, extreme moeheid of gewichtsverlies, dan is de kans groot dat ze diabetes type 1 hebben.

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Een kind van een moeder met diabetes type 1 heeft een verhoogd risico van 1-2% om voor het 25e jaar hetzelfde type diabetes te ontwikkelen. Het risico is ongeveer driemaal zo hoog als de vader deze aandoening heeft en nog hoger als beide ouders diabetes type 1 hebben.

Wat zijn de klachten?
Mensen met type 1 diabetes die (nog) niet goed behandeld wordt, hebben veel dorst, moeten vaak plassen (ook ’s nachts), vallen af en voelen zich zwak of vermoeid. In ernstige gevallen treedt verzuring van het lichaam op. Dat uit zich in een zoete appeltjesgeur van de adem en het zweet. Mensen kunnen zich dan misselijk en ziek voelen. Bij vrouwen kan er sprake zijn van steeds terugkerende jeukende witte vloed.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De klachten ontstaan vrij plotseling, binnen een paar weken. Diabetes type 1 wordt daarom meestal snel ontdekt. De diagnose wordt uiteindelijk gesteld door middel van bloedonderzoek.

Hoe is het te behandelen?
Wie diabetes heeft, zal er zelf veel aan moeten doen. Diabetes type 1 is niet te genezen; wel is het te reguleren zodat u er zo min mogelijk klachten nu en op langere termijn van ondervindt.

Omdat mensen met diabetes type 1 zelf geen insuline aanmaken, moeten ze zichzelf één tot meerdere malen per dag insuline toedienen met behulp van de insulinepen. Een ander hulpmiddel is de insulinepomp.
Daarnaast is het belangrijk een aantal leefregels in acht te nemen. Mensen met diabetes moeten letten op het aantal koolhydraten dat ze innemen (die worden immers omgezet in glucose). Ook doen ze er goed aan regelmatig te bewegen en gezond en regelmatig te eten. Hoe u leeft, heeft grote invloed op de klachten van de diabetes.

(bron:wikipedia)