Doorsnee diabetes dag

Momenteel – omdat we officieel nog in de instelfase van de pomp zitten – begint de dag om 3 uur s nachts met een tussentijdse bloedglucose meting om te zien of we zijn bloedglucose waarde moeten corrigeren. Tot nu toe was dit steeds het geval. Thomas slaapt gelukkig bijna altijd door.

7.15 uur de dag begint. douchen en aankleden

 • 7.30 uur Thomas meet zijn bloedglucose waarde, weegt precies af hoeveel cornflakes hij gaat eten (bij ons vaste hoeveelheid dat is wel zo handig) en voert vervolgens het aantal koolhydraten ervan in in de pomp.
 • na het ontbijt lezen we zijn pomp uit met behulp van een uitleesprogramma (Carelink genaamd) op de computer.
 • 8.15 uur Thomas gaat naar school
 • in de ochtend bel ik met de diabetesverpleegkundige om zijn bloedglucosewaardes van de afgelopen dag en nacht te bespreken en eventuele aanpassingen af te spreken.
 • 9.45 uur Thomas stuurt een whatsappje: “mama ik heb een hypo van 2,8”. Op afstand instrueer ik dat hij 4 dextro moet nemen en een pompstop moet ingeven. Normaal lost hij zijn hypo zelf op maar deze was toch wel erg laag en op een onverwacht moment.
 • 10.00 uur whatsapp ik Thomas dat zijn pomp weer aan mag.
 • 12.00 Thomas komt thuis van school. We bespreken niet alleen de schoolochtend zelf maar ook zijn waardes en wat hij gegeten heeft en of hij daarvoor gebolust heeft (insuline nemen).
 • Eerst moet hij weer zijn bloedglucose waarde meten. Hij besluit vervolgens wat hij wil gaan eten, telt het aantal koolhydraten bij elkaar op (drie boterhammen en een glas melk is dan 49 koolhydraten) en voert dat in in zijn pomp. De pomp stelt nu voor hoeveel eenheden insuline hij moet nemen, eventueel inclusief correctie van te hoge bloedglucose waarde.
 • 12.55 uur. Thomas moet bijna naar school maar neemt nog een chocolade reepje van 10 koolhydraten zonder daarvoor te bolussen zodat hij tenminste nog wel lekker even kan voetballen voor hij weer naar binnen moet op school. Anders zou hij zo weer in een hypo kunnen raken.
 • 15.30 uur. Thomas komt uit school. Meet zijn bloedglucose waarde, neemt een tussendoortje.
 • 17.00 uur. we gaan eten. weer bloedglucose meten. Bepalen hoeveel hij gaat eten (afwegen) en hoeveel koolhydraten dat is. Moet zijn waarde omlaag dan nog correctie. Invoeren in de pomp, bolus advies opvolgen en eten.
 • 19.30 uur. Pomp afkoppelen om te gaan douchen
 • 20.00 uur. Bloedglucose meten. Tussendoortje. Om de twee dagen moeten we ook zijn infuus (waardoor insuline van pomp naar zijn buik gaat) vervangen en de insuline.
 • 21.00 uur. Thomas klopt op de schuine kastjes naast zijn bed. Ons afgesproken teken voor als er wat is. Hij voelt zich slap. Weer meten dus. Helaas een hypo. Beneden wat bij eten, dextro nemen, wachten tot hij zich weer beter voelt en dan moet hij weer proberen te gaan slapen.
 • 22.30 uur. Als het goed is slaapt Thomas nu. Normaal gesproken is dit de laatste meting van de dag. Afhankelijk van de waarde en nu vanwege het instellen volgt er een correctie om de waarde lager te krijgen en plannen we een nieuwe nachtmeting om 3 uur en als het echt nodig is ook nog eens om 5 uur. Om kwart over 7 gaat de wekker weer.

En dit is dan een dag waarop er in verhouding niet veel gebeurd en waarbij we geen rekening hoeven te houden met sport of andere activiteiten.